Новосадска опозиција тражи одговорност због “Променаде”

Политичке странке и покрети демократске опозиције у Новом Саду захтевају од градске управе да нипошто не дозволи да се на градску канализацију прикључи систем за дренажу терена испод новосаграђеног тржног центра „Променада“. Према расположивим информацијама, инвеститор планира да у градску канализацију трајно испушта преко 100 литара воде у секунди што би потпуно загушило постојећи систем и изазвало поплаве у читавом граду кад год падне јача киша. Осим тога, извлачење толике количине подземних вода неизбежно би довело осипања тла на ширем потезу око „Променаде“, па би и том тржном центру и свим околним стамбеним и пословним објектима запретила реална опасност да се у догледно време једноставно уруше.

promenada1 promenada2

 

 

 

 

 

Подрум тржног центра „Променада“ под водом

Опозиционе странке и покрети захтевају такође да надлежне инспекције одмах изађу на лице места и званично утврде да ли је инвеститор у градњи одступио од пројекта. Према доступним информацијама, проблеми су започели још са темељном плочом која није изливена у складу са потребом и пројектом. Због тога подземне воде стално продиру у подрум објекта, а покушај да се проблем реши тако што ће пумпе извлачити воду и преко бунара ископаних изван објекта и трајно пребацивати у канализациони систем града – због општег интереса мора бити осујећен.

Подразумева се да инвеститор мора на прихватљив и одржив начин решити проблем са подземним водама, а да одговорни за евентуалне пропусте у градњи морају бити кажњени. Градска власт се стално хвалише како је са инвеститорима у Новом Саду изградила партнерске односе, па је случај тржног центра „Променада“ права прилика да локална самоуправа искористи своју блискост са улагачима и утицај за опште добро читаве градске заједнице. Локална самоуправа и постоји због грађана, а не због личних интереса људи из власти и њихових партнера из сфере крупног капитала.

Саопштење заједнички потписују: Градски одбор Демократске странке Нови Сад, Градски одбор Народне странке у Новом Саду, Градски одбор Покрета слободних грађана Нови Сад, Градски одбор Покрета „Доста је било“ Нови Сад, Повереништво Нове странке у Новом Саду, Градски одбор Левице Србије Нови Сад и Градски одбор „Покрета за преокрет“ Нови Сад.

Scroll to Top