Покрет за преокрет од градоначелника Београда Зорана Радојчића и Градског већа тражи заустављање бесправне градње у насељу Степа Степановић где су, уместо дечијег вртића и других садржаја који су планирани и потребни грађанима овог насеља, започели радови на изградњи цркве.

Покрет за преокрет је, у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, тражио хитно достављање информација о поменутој градњи, која се реализује у  делу насеља између улица Пуковника Петра Мишића и Генерала Штефаника. У име Преокрета, захтев је упутио градски одборник Покрета за преокрет Милорад Бједов, члан одборничке групе „Савез за Србију“.

Према речима грађана, када су куповали станове на том подручју било је планирано подизање објеката који ће омогућити живот у урбаној средини, а тичу се могућности смештаја деце у обданишта, школовање и здравствене заштита. Ово  земљиште, према речима станара насеља, власништво  је Републике Србије и није у  међувремену мењало власника. Напомињемо да на том подручју живи око 14.000 становника.

Покрет за преокрет је од градоначелника Зорана Радојчића и Градског већа тражио хитне одговоре на следећа питања:

  1. Да ли за извођење радова постоје адекватне дозволе и ко их је издао?
  2. Да ли постоји доказ о спроведеној процедури јавне расправе о промени намене наведеног земљишта?
  3. Да ли постоје ваљани основи за стицање евентуалног власништва на тим парцелама од стране Српске православне цркве?
  4. Зашто надлежне инспекцијске службе нису предузеле мере против бесправних градитеља, ако су радови бесправни, узимајући у обзир и претходне године?

Покрет за преокрет у допису градоначелнику и Градском већу од њих тражи, подржавајући захтеве станаре насеља Степа Степановић:

  1. Да надлежни донесу привремену одлуку о заустављању свих активности у вези са изградњом групе црквених објеката, све док се не нађе решење,
  2. Да се јавна парцела у власништву државе, узурпирана од стране приватног обезбеђења, врати у првобитно стање и да се непозната лица, која неовлашћено узнемиравају станаре, повуку из насеља.
  3. Да се организује састанак између станара насеља Степа Степановић и представника власти, како би у најкраћем року дефинисали правило деловања, који би водили решавање настале ситуације.
  4. Да се испоштују одлуке Радне групе из 2014. године, о потреби изјашњавања грађана поводом промене пројекта.