Izvor: N1

Zbog sumnje u nezakonitost rada državnih institucija i pokušaja prekrajanja jedinstvenog biračkog spiska, predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG), Narodne stranke i Pokreta za preokret najavljuju krivične prijave protiv ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Ružić i Stefanović su odgovorni za zakonitost rada ministarstava koja vode.

Šef pravnog tima PSG Aleksandar Olenik kaže da su zahtevali podatke o izmenama broja birača, odnosno podatke o odjavama i prijavama prebivališta u 17 opština u Beogradu, ali su onemogućeni da podatke i dobiju.

Predsednik Izvršnog odbora PSG Miloš Marković poručio je da je Gradska izborna komisija (GIK) mesec dana radila bez novinara i posmatrača, što otvara sumnju u manipulacije, a da prema podacima koje su na zahtev od pojedinih beogradskih opština dobijali u oktobru i novembru prošle godine, sve ukazuje da je bilo pokušaja veštačkog uvećanja broja birača.

Vladimir Gajić isped Narodne stranke poručuje da je sporan i sastav GIK-a, s obzirom da od 15 članova u GIK u osnovnom sastavu deset čine predstavnici vladajuće stranke, a da u proširenom sastavu Srpska napredna stranka sa svojim partnerima ima dve trećine članstva što je, kako kaže, protivzakonito.

Podseća i da je GIK mesec dana radio bez očiju javnosti i posmatrača, a da sve ukazuje da izbori nisu slobodni i da nema elementarnih uslova za učeše na izborima.

Učesnici konferencije za novinare pozvali su birače da u što većem broju izađu 4. marta na izbore i time spreče izborne manipulacije.