Izvor: Insajder

Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas zatražili su danas da se sprovede istraga zbog, kako tvrde, pretnji opozicionim liderima putem Tvitera.

U saopštenju se ocenjuje da najnovija pretnja opozicionim liderima putem Tvitera pokazuje da je „politika mržnje“ koju, kako kažu, promoviše vlast, izmakla kontroli i pokazuje „tragične rezultate“.

Oni se pozivaju na tvit Gorana Pantovića od 16. januara.

tvit

„Sprovođenje ovih metoda od strane predstavnika vlasti i njihovih sledbenika ne samo da se ne može opravdati, već u svakoj normalnoj državi podleže krivičnoj odgovornosti i ozbiljnim sankcijama“, navele su stranke u zajedničkom saopštenju.

Te stranke su ocenile da to predstavlja promociju jednog nenormalnog i nedopustivog modela ponašanja i legitimizaciju vređanja i pretnji koje neretko prerastaju u otvoreno nasilje.

„Pretnje, ponižavanja i uvrede koje najviši državni funkcioneri svakodnevno upućuju političkim protivnicima i nepodobnim novinarima postale su opasan manir koji su oberučke prihvatili i počeli da svakodnevno primenjuju njihovi agresivni sledbenici, sledeći primer koji im pružaju njihovi politički uzori“, navele su stranke u saopštenju.

Osude i za pretnje Janjiću

U zajedničkom saopštenju oni su naveli da osuđuju i pretnje koje su upućene glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da pojedinci na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića, koji je i potpredsednik NUNS-a.

Ovo Udruženje je tražilo da nadležni organi preduzmu mere zbog pretnji.

NUNS je saopštio da je bezbednost Janjića direktno ugrožena jer se na pojedinim Fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, kao i da je hajka indikativno pokrenuta sponzorisanom objavom, što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv njega.

„NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića“, naveo je NUNS u saopštenju.

NUNS dodaje da je direktan povod za pretnje Janjiću njegova ocena da je Ivanovićevo ubistvo politički motivisano.