Покрет за преокрет је данас предао кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду против: Синише Малог, градоначелника Београда, Горана Весића, градског менаџера, Оливере Вучковић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Београда и Милутина Фолића, градског менаџера због уништавања заштићене културно-историјске целине „Скадарлија“. У обимној документацији од 20 страница,  коју чине писани докази (отпремнице за камене фабрикате из Грчке, царинске декларације, фотографије и други докази) образлаже се и улога лица против којих је поднета кривична пријава.

„Направљена је непроцењива штета културном наслеђу Београда. Овим сада треба да се бави тужилаштво, али је јасно да ће инвестиција од 179.772.333,00 динара  уместо заштите добра од културног и историјског значаја довести до његове девастације. Ако их суд у томе не спречи они ће то довршити на пролеће. Друга могућност је да их у томе спрече грађани, кроз демократски отпор таквој намери. Мимо ове правне процедуре наставићемо акцију за спас Скадарлије. Наредних дана ћемо о томе упознати јавност. Не желећи да вршимо било какав притисак на суд, тужилаштво и полицију желим да кажем да је нама и грађанима све јасно: стара калдрма из заштићене просторно културно-историјске целине је нестала, не зна се где се налази, није пописана према прописима, а не њеном месту су фабрички облутци увезени из Грчке. Савамалски, помодни партерни ентеријер, уселио се у Скадарску улицу и за то би неко морао да одговара“

Подсећамо да је градска  власт Београда у заштићену културно-историјску целину у Скадарску улицу,  без ваљане документације, уместо старе калдрме на асфалтирану подлогу поставила беле облутке, и тиме трајно нарушила аутентичност овог, светски познатог, дела града. Досадашња калдрма донета је 1968. године са Пашиног брда (Лекиног), а  потиче из турског времена и периода пре Првог српског устанка.

На захтев који смо упутили градоначелнику Синиши Малом, 13.11.2017.  и у коме смо тражили одговоре на питања на основу ког акта је започето партерно уређење Скадарлије и које су мере заштите културног добра „Скадарлија“, до данас нисмо добили одговор. Напомињемо да се Скадарска улица налази у границама културног добра „Скадарлија“, које је решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 322/2 од 28.јула 1967. године проглашено за „просторно културно-историјску целину“. Укупна вредност инвестиције је 179.772.333,00 динара.

24799627_1636849473020608_3951615225992326592_o