Покрет за ПРЕОКРЕТ се противи уклањању коцке из Казанџијског сокака у Нишу „Ако кафански столови одређују изглед улица – нису нам потребни урбанисти“

Градски одбор Покрет за ПРЕОКРЕТ се оштро противи уклањању дела гранитних коцки из Копитареве улице (Казанџијски сокак), јер оне представљају део историјског наслеђа града. Сматрамо неозбиљним образложење градских челника да је до овог „уређивања“ улице дошло „да би баште кафића стајале на равној површини“.

ПРЕОКРЕТ се придружује апелу грађана да се постојеће гранитне коцке врате дуж целе улице, након њеног уређења. У противном бићемо у првим редовима у протестима за заштиту ове, за историју Ниша, важне улице.

„Уколико ће се уређење града равнати према кафанским столовима, онда Нишу више нису потребни урбанисти, архитекти нити други сручњаци. Ако не консултујемо архитекте и стручњаке за заштиту културног наслеђа, доћи ћемо убрзо до тога да  под у римском Наису буде замењен увозним гранитним плочама – претпостављамо истог добављача као и за уређење Скадарлије у Београду. Посебно указујемо на чињеницу да до сада урађена реконструкција у Нишу више личи на ону народну „држи воду док мајстори оду“. У овом случају то ће још и скупо коштати Нишлије, а имамо бојазан да би део коцки и традиције Ниша могао  да завршити у нечијем приватном дворишту.“ – истиче Ирена Игић председник ГО Покрета за ПРЕОКРЕТ Ниш.

Scroll to Top