Покрет за ПРЕОКРЕТ се противи уклањању коцке из Казанџијског сокака у Нишу „Ако кафански столови одређују изглед улица – нису нам потребни урбанисти“

nis-kopitareva

Градски одбор Покрет за ПРЕОКРЕТ се оштро противи уклањању дела гранитних коцки из Копитареве улице (Казанџијски сокак), јер оне представљају део историјског наслеђа града. Сматрамо неозбиљним образложење градских челника да је до овог „уређивања“ улице дошло „да би баште кафића стајале на равној површини“.

ПРЕОКРЕТ се придружује апелу грађана да се постојеће гранитне коцке врате дуж целе улице, након њеног уређења. У противном бићемо у првим редовима у протестима за заштиту ове, за историју Ниша, важне улице.

„Уколико ће се уређење града равнати према кафанским столовима, онда Нишу више нису потребни урбанисти, архитекти нити други сручњаци. Ако не консултујемо архитекте и стручњаке за заштиту културног наслеђа, доћи ћемо убрзо до тога да  под у римском Наису буде замењен увозним гранитним плочама – претпостављамо истог добављача као и за уређење Скадарлије у Београду. Посебно указујемо на чињеницу да до сада урађена реконструкција у Нишу више личи на ону народну „држи воду док мајстори оду“. У овом случају то ће још и скупо коштати Нишлије, а имамо бојазан да би део коцки и традиције Ниша могао  да завршити у нечијем приватном дворишту.“ – истиче Ирена Игић председник ГО Покрета за ПРЕОКРЕТ Ниш.


Гостовање Јанка Веселиновића на ТВ "Наша"
Савез за Србију има програм. Кључни су лустрација, успостављање правне државе, враћање достојанства здравству и школству. Вратићемо отете пензије и субвенције пољопривредницима. Нико од нас неће засести у фотељу.

(13.11.2018.)
Јанко Веселиновић - Трибина Савеза за Србију у Гучи, октобар 2018
ТВ НАША - УЗ ЈУТАРЊУ КАФУ
(22.10.2018.) гост : проф.др. Јанко Веселиновић

szs