DANAS – Veselinović: Protest za spas Skadarlije

skadarlija1_ls

Izvor: DANAS

Ono što beogradska vlast zove rekonstrukcijom Skadarlije zapravo je nasilje nad tradicijom, kulturnim i arhitektonskim nasleđem, poručeno je tokom današnje protestne šetnje „Za spas Skadarlije“, u organizaciji Pokreta za preokret.

Piše: FoNet     Beograd 25. novembar 2017. 14:39Veselinović: Protest za spas Skadarlije

Foto: Beoinfo

Zbog asfaltiranja Skadarske ulice, zamene stare kaldrme neautentičnim belim oblucima i ugrožavanja zaštićene kulturno – istorijske celine Skadarlija biće podnete krivične prijave protiv odgovornih, saopštio je Pokret za preokret.

Pokret navodi da je prošlo 15 dana od kada su tražene informacije od gradonačelnika o ovoj investiciji vrednoj 179.772.333,00 dinara, ali da još nisu dobijene.

Aktivisti Preokreta i građani na ostacima stare kaldrme postavili su citate iz dela velikih umetnika, skadrlijskih boema: Đure Jakšića, Branislava Nušića, Žanke Stokić, Čiča Ilije Stanojevića, Mome Kapora.

Ova nakazna intervencija delo je onih koji žele da se zaboravi i njihova lična istorija i istorija uopšte, za njih je vrhovna umetnost fontana na Slaviji a kolektivno pamćenje i nacionalnu istoriju bi da računaju od osnivačkog kongresa SNS, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Aktivisti Preokreta počeli su i završili protest ispred spomenika Đuri Jakšiću, najpoznatijem skadarlijskom boemu i stanaru Skadarlije, gde su simbolički stavili povez na njegove oči „kako ne bi gledao ruženje Skadarlije“, navodi se u saopšenju.

Погледајте гостовање председника Покрета за преокрет проф.др Јанка Веселиновића код Марка Степановића у емисији "Разоткривање" на ТВ "Наша"
(20.09.2018.)
ТВ НАША - УЗ ЈУТАРЊУ КАФУ
(17.09.2018.) Гостовање проф.др Јанка Веселиновића, председника Покрета за преокрет и члана председништва Савеза за Србију на ТВ "Наша" - о Савезу, о плановимa, медијима, изборима, одговорности садашњег режима.
ТВ НАША - УЗ ЈУТАРЊУ КАФУ
(08.05.2017.) гост : проф.др. Јанко Веселиновић