Izvor: Danas         Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

* Kada govorim o opozicionim krticama ne mislim na one već islužene poput Čede, Čanka ili DSS-a i SRS-a. Namireni do petog kolena

Osim što je Aleksandar Vučić zaposeo vlast, s golemom mukom u stomaku primećujem da je „zaposeo“ bogami i poneke u opoziciji, pa osim onih koji ga otvoreno i glasno podržavaju i zalažu se da što duže politički poživi, Vučić uživa i prikrivenu podršku „političkih krtica“.

Zaista, neki od Vučićevih najvernijih i najvrednijih aktivista deluju „iz opozicije“ pretvarajući se da su Vučićevi ljuti protivnici a zapravo – sliku njegovu ljubeći u mraku svojih podzemnih hodnika gde obitavaju, kao KRTICE. Političke krtice!

Znate pretpostavljam šta su krtice? Evo za decu iz solitera pojašnjenje: to su pripadnici porodice sisara (Talpidae) u redu Soricomorpha koji žive ispod zemlje, kopajući tunele. Mogu se kretati u tunelima i napred i nazad. Jedini su problem nakupine zemlje kada izađu na površinu. Krtice su, poput većine „kukcojeda“, samotnjaci i reaguju agresivno na druge krtice.

Kako izgledaju i šta rade krtice u srpskoj opoziciji? Rovare – podlo i u tajnosti! Isto su sisari – sisaju režimska sredstva i to krišom, dakle ispod zemlje, odnosno van redovnih tokova novca. Uz to se slikaju za režimske medije, ali ne dok sisaju novac već dok se bave „opozicionim“ radom. Potkopavaju delovanje opozicije, odnosno rade sve što odgovara režimu. Srpska opoziciona krtica gomilice zemlje koje ostavlja za sobom izbacuje i na gazdin travnjak, ali uglavnom u ćoškove i kad gazda nije kod kuće. Tako fingira svoje opoziciono delovanje a zapravo radi za vlast i za to uživa brojne benefite bilo u vidu novca, medija na usluzi, tantijema za najbliži krug „opozicionog“ lidera, sudske i policijske nedodirljivosti (svi krtičini grehovi i ne dao bog krivična dela iz prošlosti su oprošteni )… Rečju – vlast krticama dozvoljava da se malo igraju njenim igračkama. Realno, i kome nije ogavno da uopšte razmišlja u kategorijama ove vrste lukrativnosti, bolje prolaze opozicione krtice nego mnogi režimski Rasimi.

Iako ima više podvrsta opozicionih krtica, dve stvari su celoj ovoj vrsti zajedničke – krtice se nikada suštinski i iskreno ne bore za fer plej (npr. za stvaranje uslova za poštene izbore) i panično se plaše ujedinjavanja opozicije (prepoznaćete njihovu upadljivu nervozu kad se dođe na korak do bilo kakvog dogovora).

Još je simptomatično da opozicione krtice preziru da potežu ČAK tamo daleko, po srpskoj provinciji i razgovaraju sa građanima. Naporno je „liderima“ opozicionih krtica da gledaju u oči ljudima koji trpe pod diktaturom, dok oni sami sa njom šuruju. Radije daju intervjue i učestvuju u nameštenim „okršajima“ sa vlasti ili njihovi bledoliki predstavnici objašnjavaju svoj „pogled“ na mesečeve mene. Naročito pred izbore.

Pre nego sto opišem podtipove, nota bene – kada govorim o opozicionim krticama ne mislim na one već islužene poput Čede, Čanka ili DSS-a i SRS-a. Namireni do petog kolena i zaštićeni od pravde (u ovom trenutku), oni više mnogo ni ne glumataju jer je svima jasno da im je Vučić politički mentor, pajtaš i pokrovitelj. Ovde nije reč o njima, već o onima koji još pokušavaju da se predstave kao neki faktor u opoziciji a zapravo su srcem, dušom, novčanikom ili već nekim interesom u neraskidivoj vezi sa Vučićem.

Tu nalazimo različite varijetete. Ima onih krtica koje govore o „civilizovanoj političkoj borbi“ pri čemu pod tim izgleda podrazumevaju da „civilizovano“ treba pustiti Vučića da maršira ka svom cilju satirući nas sve usput. U istom stilu je i parola da „ne treba vikati – ua Vučiću“. Potom ima onih što govore da ne podržavaju Vučića zato što je „okrenut ka Zapadu“, što bi valjda trebalo da znači ako se jednog dana okrene ka Istoku da će njegova diktatura biti manje opasna… Tu je i podvrsta krtice koja bi „o eventualnoj saradnji s Vučićem da razgovara tek posle izbora“. I poseban podtip – krtica šaljivdžija čije se političko delovanje svodi na skeč i sprdnju a istinski veseli samo Vučića. Ima i krtica za koje balast podvojenosti (danju glume opoziciju a noću se kunu u Vučića) postane neizdrživ, kao u slučaju zaječarske krtice koja se konačno autovala (inače, lično sam slušao i gledao pomenutu osobu kako glumi ekstremnog opozicionara, istina bez trunke glumačkog talenta te je licemerje i tada bilo očigledno)

Ovaj tekst sam započeo 4.8 i otišao na odmor sa idejom da „izbrojim do deset“ da ne bih prenaglio i možda doprineo podelama u opoziciji. Zapravo sam i tada znao da je to samo odlaganje istine. Sasvim sam uveren sam da ćutanjem o onome čega smo svi manje više svesni nećemo prevladati problem – u opoziciji sede Vođine krtice koje zarad sitnog ili krupnijeg ćara i tala opstruiraju istinsko suprotstavljanje režimu!

Evo tri pitanja za isterivanje krtica na videlo:

– bezuslovni zahtev režimu za stvaranje uslova za poštene izbore (uz ozbiljnu pretnju bojkotom svih predstavničkih tela i internacionalizacijom političke borbe)

– pisana izjava da ni na jednom nivou vlasti, ni pod kakvim uslovima, potpisnici neće učestvovati u koaliciji sa SNS i njenim partnerima

– sporazum o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima, uz prethodnu realizaciju zahteva za poštene izbore i potpis o nekoaliranju sa SNS-om i njegovim trabantima.

Jedina nepremostiva podela u opoziciji, u borbi protiv Vučićevog režima može biti da su neki opozicija a drugi „opozicija“. I tu zaista nema dogovora. A što se tiče krtica iz opozicije podsećam ih na NJegoševu „poturica gori od Turčina“ i toplo poručujem da se povedu za zaječarskim primerom i što pre se i javno priklone opciji ka kojoj ih srce ili interes vuče.

Autor je predsednik Pokreta za preokret

http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=356414&title=Sisari+iz+re%c5%beimskih+medija