Инциденти на изложби „Пет година пропадања“ у Новом Саду

izlozba_novi_sad-9

izlozba_novi_sad-1118.00

Изложба „Пет година пропадања“ постављена на Тргу слободе и дуж Змај Јовине улице. На 90 оригиналних експоната и 32 реплике експоната уништених на изложби у Београду представљено пропадање Србије под Вучићевом влашћу – фотографије, подсећања на лажна обећања, скандале, кадрове СНС-а, гушење медија итд....

18.05

Активисти Покрета за ПРЕОКРЕТ и председник проф. др Јанко Веселиновић разговарају са Новосађанима и деле каталоге изложбе

18.07

Тројица младића на Тргу слободе почињу да уништавају експонате. Цепају их и гужвају. Део бацају у канту за смеће а део носе у Градску кућу

18.10.

Особе које су уништиле део експоната вређају организаторе. Изложбу називају „смећем“, за организаторе кажу да „прљају град као што су десет година загађивали Србију“ а за себе да „чувају Нови Сад“. Покушавају да униште и преостале паное са изложбе али активисти Покрета за ПРЕОКРЕТ штите експонате. Двојица из групе након тога одлазе а остаје један (Милан Кисић, на фотографији) који наставља да провоцира.

izlozba_novi_sad-718.15.

Полицајци који су „осигуравали“ изложбу нису обезбедили њено несметано одвијање, осим што је један од полицајаца проћаскао с момком из групе која је уништавала експонате (Миланом Кисићем) и легитимисао га

18.20.

 Уз Катедралу се формира „група посматрача“, који су негативно расположени (добацују и траже да се изложба прекине)

19.15.

Показује се улога „посматрача“. Долазе два возила комуналне полиције. Паркирају се на ивицу Трга слободе. Једно возило припада врсти џипа. Комунални инспектори прилазе и сликају изложбу из свих углова. Легитимишу организаторе. Иако је изложба редовно пријављена и Граду Новом Саду и СУП-у Нови Сад ометају изложбу јер стоје међу експонатима и праве записник. Долази и пословођа „Чистоће“, са радницима спремним да помогну у уклањању изложбе. Радници кажу активистима „ПРЕОКРЕТ-а“ да их је „шеф звао“.

izlozba_novi_sad-119.30

У готово немогућој ситуацији, иако је посета у том моменту највећа склањамо експонате и прекидамо изложбу, која је требала да траје до 20.00 часова.

Председник Покрета за ПРЕОКРЕТ, проф. др Јанко Веселиновић најавио је подношење кривичне пријаве због инцидента на изложби и изјавио:

"Данас су овде дошли насилници и уништили нам оно што смо поставили, а у лице нам рекли да су то урадили намерно и да им не можемо ништа, те да су они ти који заводе ред у Новом Саду. То је систем врло сличан фашизму. Слично се догодило и када смо ову изложбу недавно организовали у Београду, када су уништена 32 експоната. ПРЕОКРЕТ је поднео кривичну пријаву и видео снимак на ком се виде особе које уништавају паное, али се  полиција није огласила.“

Веселиновић је казао да су током пет година владавине Александра Вучића, Нови Сад и Војводина "потонули дубоко", да се "черупају јавни ресурси" и "уништава већина слободних медија", наводећи пример Радио-телевизије Војводине. Председник Покрета за ПРЕОКРЕТ подсетио је и на смањење субвенција пољопривредницима, продају земљишта арапским инвеститорима, обећања о завршетку „Жежељевог моста“ и о тунелу кроз Фрушку гору која су остала празне приче.

Јанко Веселиновић најавио је да ће ПРЕОКРЕТ наставити да са овом изложбом обилази Србију. Следећа ће бити у селу Липар, у општини Кула, где су у недељу на локалним изборима победили нестраначки кандидати, а није прошао ниједан кандидат листе иза које стоји Српска напредна странка.

"Липар је прва слободна територија у Србији и поделићемо утиске с људима који су се тамо борили против силеџија из СНС", рекао је Веселиновић.


Гостовање Јанка Веселиновића на ТВ "Наша"
Савез за Србију има програм. Кључни су лустрација, успостављање правне државе, враћање достојанства здравству и школству. Вратићемо отете пензије и субвенције пољопривредницима. Нико од нас неће засести у фотељу.

(13.11.2018.)
Јанко Веселиновић - Трибина Савеза за Србију у Гучи, октобар 2018
ТВ НАША - УЗ ЈУТАРЊУ КАФУ
(22.10.2018.) гост : проф.др. Јанко Веселиновић