Танјуг | 16. 06. 2015. | Фото: Оливер Бунић

„Покрет за Преокрет“ објавио је данас свој први програмски документ који се тиче промене Устава Србије и подразумева редефинисање изборног система, правосудја и територијалног уредјења.

Документом се предлаже да се посланици бирају по пропорционално-персонализованом изборном систему, да парламент има између 150 и 170 посланика, а националне мањине, дијапора и регион своје представнике.

„Преокрет“ такође предлаже да судије бира Високи савет судства, а не Скупштина Србије, а понудјена су и решења како да Уставни суд буде ефикаснији, како би се повећала правна сигурност, стоји у саопштењу.

Из тог покрета су предложили и децентрализацију Србије у циљу, како су навели, ефикаснијег функционисања и у интересу грађана и да се Аутономној Покрајини Војводини обезбеде изворни приходи „како питање финансирања не би било узрок сталних нестабилности и политичких размирица“.

Остале промене у Уставу које „Преокрет“ предвиђа су, измеду осталог, ново регулисање права на правично суђење и правне сигурности у казненом праву, промене које обезбеђују слободу медија, слободу мишљења и изражавања, забрану продаје пољопривредног земљишта странцима, обавезну законску заштиту детета, заштиту приватне и свих других облика својине…

Осим предлога измене Устава, из те странке предложене су измене и још 12 закона, с циљем, како је наведено у саопштењу, да политички систем добије карактер демократског и како би се спречиле злоупотребе политичке моћи.

„Покрет за преокрет“ формирао је посланик Јанко Веслиновић, који је недавно напустио Социјадемократску странку. Симболи Пократа биће наранџаста боја која, како је објашњено, представља виталност, енергију и активизам.

Како је саопштено, тај покрет почиње да се бори за остварење свог примарног циља, а то је „преокрет у односу на неуспешну политику актуелне власти у свим друштвеним областима“.