Председнички избори били нерегуларни- председник нема легитимитет

Управо одржани избори за председника Србије били су нерегуларни у свим својим фазама, од кандидовања, изборне кампање, изборне тишине, изборног дана, до бројања гласова и проглашења победника. Начин на који је текао изборни процес може се описати као изругивање демократији и не изненађује што је у таквим условима победио силеџија а не најбољи! Покрет за ПРЕОКРЕТ на непостојање услова за демократске и фер  изборе у Србији указивао је још уочи одржавања претходних парламентарних избора али се од тог периода ситуација нажалост  драстично погоршала.

Александар Вучић у овој кампањи користио је све државне ресурсе, у супротности са Уставом и законом у свху своје кампање. Са функције премијера водио је председничку кампању, док други кандидати готово нису имали приступ јавним сервисима.   Осим тога, у стилу најгорих диктаторских режима, политички противници били су подвргнути монтираним процесима, невиђеном блаћењу преко контролисаних медија уз медијске нападе на незаштићене чланове породице.  Бруталном притиску сличном Немачкој четрдесетих година, али и Хрватској деведесетих година када су људи само због своје националности остајали без посла, били су изложени запослени у јавном сектору, њихове породице и родбина који су били приморавани да прикупе „капиларне гласове“ за кандидата режима. Јавни простори, аутопутеви, шеталишта, споменици културе супротно свим прописима постали су место за оглашавање режимског кандидата, а најважнија места чувале су страначке-параполицијске организације.

Онај који је прогласио победу на овим изборима, до ње је дошао нечасним радњама!   Човек који ће се представљати као председник ове земље нема легитимитет али ни легалитет јер је прекршио Устав, све изборне законе а почињена су и бројна кривична дела која се тичу застрашивања, уцењивања и претњи гласачима.

Ова ситуација захтева јединство свих грађана и политичких субјеката који нису под контролом СНС-а и још увек измичу агресивним покушајима успостављања једноумља. Отпор очигледној намери да се у Србији успостави неограничена диктатура мора постати обавеза сваког пристојног, часног и мислећег грађанина. Без фер изборних услова, не живимо у демократији него у диктатури и не можемо се звати грађанима него поданицима.  Не помињем међународне институције које би требало да воде рачуна о поштеним изборима јер су оне случајно или намерно дигле руке од Србије“- истиче председник Покрета за ПРЕОКРЕТ, проф. др Јанко Веселиновић, који је на претходним изборима у оквиру Велике народне коалиције подржао Вука Јеремића.

Scroll to Top