Градски одбор Покрета за преокрет у Суботици скреће пажњу јавности на кршење права на употребу латиничног писма, које је јасно дефинисано чланом 9 Статута Суботице у ком стоји:“ У Граду су у равноправној употреби српски, хрватски и мађарски језик, са својим писмима!“.

Преокрет нуди на увид јавности један од примера ове праксе – документ (захтев) који је саставио запослени у једном суботичком јавном предузећу, откуцан латиницом, преко ког је директор тог јавног предузећа руком (и ћирилицом) исписао „ЋИРИЛИЦА“, прецртавши латинични текст као да се ради о нечему забрањеном.

„Ово је само један од примера појаве која је јавна тајна у Суботици – да је градска власт дала усмену препоруку да се у писаној комуникацији на нивоу града користи ћирилица а не латиница. Увођењем овакве праксе на мала врата не само да се крше гарантована права грађана Суботице, већ и правила пристојности, добросуседства и толеранције којима се овај град дичио. Ова опасна пракса коју покушава да уведе градска власт у Суботици, осим што не доприноси бољем разумевању и комуникацији у граду, креира атмосферу искључивости, тензија и  притисака који су потпуно непотребни“ каже Дарко Антељ из Градског одбора Покрета за преокрет.

Покрет за преокрет позива власт у Суботици да се посвети решавању бројних проблема које грађани имају и да коначно почне да поштује законе који важе у том граду.

cir-pismo-subotica