ЈКП „Стандард“ нема закључене појединачне уговоре са корисницима услуга за испоруку топлотне енергије у Врбасу што је у супротности са Законом о енергетици и иде на штету грађана Врбаса. Тај уговор „Стандард“ је морао да закључи до краја прошле године, а пошто то није урадио грађани Врбаса су се нашли у правном вакуму за који је одговорно општинско предузеће које се не придржава закона. Иако је казна за непоштовања закона, у овој области, између 500.000,00 и 2.000.000,00 динара општински челници и руководство овог предузећа тим не хају, јер ће те казне опет платити грађани, кроз цене комуналних услуга.
„Тренутна испорука топлотне енергије је законски необавезујућа, једнострана, без пристанка грађана, што је у супротности и са Законом о енергетици, али и са Законом о облигационим односима. Права истина је да се „Стандард“ плаши закључења уговора јер би то значило да велики број грађана неће пристати да потпише уговор под овим условима, а због високих цена и неправилног начина обрачуна, што би значило да би се број корисника грејних услуга драстично смањиио. Уместо да се постарају да уреде обрачун и уведу правично мерење по утрошку наша „Стандард“ се одлучила да избега законске обавезе. На жалост ни Министраство енергетике се поводом кршења закона о енергетици по питању закључивања уговора са корисницима да сада није оглашавало и изгледа да грађане нема ко да заштити од самовоље напредњачке власти.“- истиче Ђорђе Пиварски председник ОО Покрета за ПРЕОКРЕТ Врабас.
Покрет за ПРЕОКРЕТ оцењује да овакво понашање руководства „Стандарда“ да се прописи поштују само када њима одговара, а поптуно се оглушују о њих када им не одговарају, шаље директну поруку грађанима да они могу да раде шта хоће док иза њих стоји партијска држава. ПРЕОКРЕТ је и раније указивао на самовољу јавних предузећа у општини Врбас, где су удружења станара захтевала од ЈКП „Стандард“ смањење цена грејних услуга и закључења уговора са сваким корисником појединачно. До данас притужбе грађана нису имале значајнији успех па протести и судски поступци остају једино преостало решење.