Покрет за преокрет тражи повлачење Уредбе о формирању „помоћне полиције“, коју је Влада Србије, два дана уочи Нове године, мимо расправе у Скупштини Србије, кроз уредбу Владе, увела у оперативни рад. Невероватан тајминг који се поклапа са Божићним празницима и Новом годином изазива сумњу да се ради о сумњивим намерама актуелног режима. Имајући у виду да ће припаднике „помоћне полиције“ бирати Комисија, коју именује министар унутрашњих послова, а да је за њихово ангажовање основни услов старосна границе од 18-50 година, постоји велика опасност да ова организациона структура постане СНС полиција, која би кроз време у други план ставила редовну полицију. Ово представља континуитет са партијским запошљавањем,  партизацијом комуналне полиције, увођењем страначких управника зграда, а помоћна полиција ће представљати  наоуржани део тог страначког апарата.  И до сада су страначи активисти СНС-а, без легитимација помоћне полиције, нападали политичке противнике у Врбасу, Белој Цркви, Инђији, Мионици, Апатину, недавно и у Тополи, а уколико тај страначки апарат добије палице и оружје то ће значити крај демократије у Србији. Основно је питање како помоћна полиција није уведена у оперативни рад приликом поплава у Обреновцу и другим градовима, приликом значајног вала мигрантске кризе који је погодио Србију и да ли су председнички избори и све изгледнији парламентарни избори тај изазов због којег треба покренути помоћну полицију. Поставља се питање каква ће њихова улога бити на тим изборима?  То питање постављамо због улоге коју министар полиције има у суспензији правне државе од Савамале до монтираних полицајских процеса. Не постоји никакав контролни механизам за ограничење могућих штетних последица овакве одлуке. Паралелне полицијске структуре, које се формирају вољом партијских и политичких моћника, у овом случају министра Стефановића , а поготу ако им се додељује службена униформа, легитимација и службено оружје има основни циљ дисциплиновање и застрашивање грађана – пред престојеће изборе. Ово ствара атмосферу несигурности и страха и може бти увод у ванредно стање и нарушавање темељних начела уставног поретка и парламентарне демократије

  • У Уредби јасно пише да помоћну полицију „министар може да бира и без јавног конкурса и јасно је да је ово прављене Преторијанске гарде, која може да послужи у заштити изборних крађа, нелегалних активности власти и другим страначким „пројектима“ СНС-а. Јасно је да Александар Вучић и Небојша Стефановић немају више поверење ни у редовну полицију, а ни у Војску Србије, после њихових протеста на којима су тражили елементарне услове за рад и плату од које могу да живе они и њихове породице. Уместо озбиљног разговора Влада Србије ће преко локалних одбора СНС-а да регрутује своју полицију, која врло лако може да постане и параполиција у служби једне странке. Ова Уредба подрива уставни и правни поредак Србије и доводи Србију у стање блиско тоталитарним режима на почетку четрдесетих година прошлог века, када су нацисти формирали своју „помоћну полицију“, која је била подршка свом злу која је касније задесила свет.  Није тешко повући паралелу између наоружаних „шешељеваца“ 90-тих, кордона Милошевићеве полиције која је тукла народ и покушала да шмрковима и сузавцем  руши изборне резултате,  „Hilfspolizei“ и нових  преторијанаца Александра Вучића“ – истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Покрет за преокрет ће данас иницирати консултације и реакцију Велике народне коалиције поводом овог питања, укључујући и захтев за хитним ванредним заседањем Народне скупштине Републике Србије, поводом ове теме.