Великој народној коалицији за председничке изборе данас је приступио и Покрет за Крајину –Бошко Ничић. Овим приступањем Велика народна каолиција за председничке изборе броји укупно 28 чланица, а најављена су и нова приступања.

На јучерашњој седници Председништва Покрет за Крајину донео је једногалсно одлуку да приступи Великој народној коалицији (ВНК). – „ Предстоји нам период који је велики изазов за читаву земљу по питању опстанка и очувања демократије и грађанских слобода. Свако онај ко не схвата куда води пут потпуног апсолутизма и негирања значаја итекако још „крких институција демократске државе, те бахатости која се попут вируса шири међу властодршцима, на свим нивоима, слеп је и неодговоран према генерацијама које долазе и будућности Србије. Наш задатак је да се ујединимо и то спречимо и ту нема места за наше политичке сујете“.- истакао је Бошко Ничић, председник Покрета за Крајину поводом приступања Великој народној коалицији за председничке изборе.

Подсећамо да је прошле недеље у Београду започет поступак формирања Велике народне коалиције за председничке изборе на састанаку представника политичких партија, покрета, група грађана, синдикалних удружења и других политичких субјеката. Иницијални састанак је одржан у просторијама Покрета за преокрет.

Учесници састанка сагласили су се о следећем:
„Желећи да удружимо наше снаге да би се заједно изборили за јачање Републике Србије као стабилне парламентарне демократије у којој ће бити успостављена владавина права и закона, а не самовоље појединаца и партија, и у којој ће бити гарантована сва људска права и слободе за све грађане и грађанке Србије, равноправно и без дискриминације. Одлучни смо да се боримо против растућег криминала и корупције. Одлучни смо да се изборимо за социјално одговорну државу у којој ће сви грађани Србије моћи поштено и достојанствено да живе од резултата свог рада, у којој ће омладина моћи да се школује, болесни да имају адекватну здравствену заштиту, а пензионери да имају пуно право на своје зарађене пензије“.

Циљ формирање Велике народне коалиције је подршка заједничком кандидату опозиције на наредним председничким изборима који ће прихватити и поштовати програм и принципе око којих су се учесници окупили, и да се сви заједно обавежу да ће у изборној кампањи дати максимални допринос за његову победу.

Учесници прошлонедељног састанка постигли су пуну сагласност да наступе удружено и јединствено, не доводећи у питање њихове изворне партијске и политичке идентитете, око следећих циљева:
1. Да се отклоне и санкционишу у складу са законима све препреке за демократске и поштене изборе, да се онемогуће било какви притисци на бираче, куповина гласова и прекрајање изборне воље, као што је то био случај на претходним изборима. То подразумева и поштовање објективног информисање од стране јавних сервиса и других медија. У том циљу договорене су заједничке активности на контроли избора.

2. Коалиција ће бити отворена свим странкама, покретима, удружењима, синдикатима и грађанима који прихватају принципе и циљеве Коалиције, и који имају неоспорне капацитете за активан допринос победи на изборима. Постигнута је сагласност да не пристајемо да толеришемо катастрофалне и неодговорне поступке владајућег режима, и да нема сарадње са онима који директно или индиректно подржавају владајући режим, који наноси штету државним и националним интересима Србије, и који после четири године вршења власти мора да сноси моралну и политичку одговорност за изузетно лоше стање у држави, друштву и економији наше земље.

3. Договорено је да делегација Коалиције разговара са председничким кандидатима, наглашавајући да ће избор будућег председника Србије судбински определити унутрашњу и спољнополитичку стабилност државе, њен међународни положај и углед, а самим тим и свих наших грађана.

4. Постигнута је сагласност да разговоре о формирању Коалиције усмеримо и на могућност заједничког наступа на изборима и Београду и другим локалним самоуправама у којима ће бити одржани избори у наредном периоду. То укључује и могућност заједничког наступа на превременим парламентарним изборима, уколико буду расписани.

Састанку на коме је покренут поступак формирања Велике народне коалиције присуствовали и представници следећих политичких и грађанских организација:
 председник Покрета за преокрет – Јанко Веселиновић,
 самостални народни посланици Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић и Дијана Вукомановић,
 Заједно за Шумадију – Верољуб Стевановић,
 Народни покрет Србије – Мирослав Алексић,
 Удружење синдиката пензионера Србије,
 Коалиција Толеранција (Влашка народна странка, Покрет за Толеранцију, Санџачко–Рашка партија,
 Савез удружења Толеранција Србије (Центар за хуману политику, Грађанска алијанса и ПАП фонд за младе са посебним потребама)
 НУПС – Ново удружење пензионера Србије,
 Удружење грађана за демократију Давидовић-Грол,
 Коалиција зелених покрета и удружења – СРЦЕМ,
 Удружење акционара „Беко“,
 Акциони одбор протеста особа са инвалидитетом Србије,
 Асоцијација ФИБИ,
 Коалиција Удружења избеглих и расељених у Србији,
 Удружење „Завичај“ – Београд,
 Удружење грађана „Бусије“,
 Групе грађана које имају одборничке групе у појединим општинама,
 Група грађана „Нови људи“ – Топола,
 Група грађана „Заједно за наш Темерин“.