Izvor: N1

Delegacija opozicionih stranaka i pokreta predala je danas na pisarnici Radio-televizije Vojvodine (RTV) zahtev da ta medijska kuća izveštava objektivno i profesionalno o aktivnostima opozicionih partija umesto da, kako kažu, bude servis vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je novinarima da „nikakvih izbora ne može biti“ dok javni medijski servisi ne počnu da informišu objektivno i da opoziciju tretiraju ravnopravno u informativnim programima.

„Ukoliko u roku od mesec dana naš zahtev ne bude uvažen, tražićemo ostavku glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTV-a. Zahtevamo da RTV u svojim emisijama ima i predstavnike opozicije, a ne da one budu monološke kao sada i da jedino Aleksandar Vučić ima garantovano mesto u dnevnicima RTV-a u 17 i u 22 časa“, poručio je Veselinović.

Dodao je da je bilo najavljeno da će delegaciju primiti generalni direktor RTV i glavni i odgovorni urednici informativnih programa, ali je ta najava tokom jučerašnjeg dana „povučena“. Kako kaže, generalni direktor RTV Miodrag Koprivica obavestio je delegaciju opozicije da smatra da „sastanak ne bi imao svrhu, jer bi mogao biti shvaćen kao pritisak na uređivačku politiku RTV-a“ i uputio ih na Programski savet pokrajinskog javnog medijskog servisa.

„Nadležnost direktora je da se stara o zakonitosti u radu javnog servisa, a ona prema Zakonu o javnim servisima podrazumeva i podsticanje političkog pluralizma, što isključuje jednostranost u informisanju. Nije RTV neka crkva, nije direktor njen vrhovni poglavar i nije Aleksandar Vučić njegov bog“, rekao je Veselinović.

Delegacija opozicionih stranaka je svoj zahtev zalepila i na ulazna vrata u zgradu RTV-a. Iza zahteva je stalo 15 opozicionih stranaka i pokreta, a formulisan je na sastanku održanom 4. novembra u Beogradu.

Isti zahtev upućeni je i Radio-televiziji Srbije.

http://rs.n1info.com/a208846/Vesti/Vesti/Opozicija-predala-zahteve-RTV-u.html