Нестручна руководства угрожавају функционисање јавних предузећа у Врбасу

Општински одбор Покрета за преокрет из Врбаса упозорава да су комунална предузећа у том месту доспела на ивицу функционалности због неспособности оних који њима управљају. Дистрибуција гаса, топлотне енергије, превоз Врбашана доведени су у питање јер су комуналне делатности препуштене нестручним и неодговорним људима који наносе штету предузећима којима управљају али и свим грађанима.

Тако се ЈП „Врбас гас“, чија је основна делатност дистрибуција гаса, већ годину дана налази у блокади. Износ блокаде је више од 150 милиона динара али и поред тога, предузеће и даље „функционише“. Напомињемо да Јавним предузећем „Врбас гас“ руководи кадар СПС, баш као и предузећем Србијагас, и питамо да ли се стратегија снабдевања гасом становника Врбаса своди искључиво на унутарпартијске дилове.

Рад  другог јавног предузеће у Врбасу – ЈП Стандард, обележили су скандали у вези с неправилностима у наплати топлотне енергије. ЈП Стандард је један од већих дужника предузећу „Врбас гас“ за утрошен гас али га то предузеће, иако и само у блокади, не блокира (питамо да ли је то у вези са околношћу да је саветник директора Србијагаса господин Игор Бечић, Врбашанин!) ЈП Стандард је предузеће које  је презадужено и очигледно жртвовано зарад оснивања новог ЈКП Комуналац, које преузима све делатности, осим грејања стамбених зграда и пословног простора. ЈКП Комуналац кориси простор као и механизацију бившег предузећа Стандард плаћајући за то минималну цену закупа а сам Комуналац остварује због тих погодности значајан профит, па је почело и са набавкама нових и половних возила за сопствене потребе. Све ове активности садашњег директора ЈКП Комуналац се дешавају уз балгослов локалне самоуправе Врбаса.

 

Када говоримо о злоупотребама у управљању јавним предузећима у Врбасу немогуће је заобићи  ЈП Врбас – предузеће за превоз путника у ком је ситуација дошла до усијања. Након бројних протеста радника (чак и блокада центра града аутобусима) због 10 месеци кашњења у исплати зарада, радници су покренули судску тужбу против тог предузећа. Неправилности у функционисању ЈП Врбас су бројне: нису дељење обрачунске листе за неисплаћене зараде, касни се са плаћањем доприноса по закљученом репрограму са пореском управом а наравно не плаћају се ни садашње обавезе за доприносе који уз репрограмирани дуг треба да се  измирују.

„Покрет за преокрет тражи да се хитно заустави даље пропадање предузећа у Врбасу и омогући грађанима да основне ствари у месту као што су превоз, грејање, снабдевање гасом – функционишу нормално. Комунална предузећа треба да буду сервис грађана а не полигон за запошљавање послушника, пуњење џепова појединаца и за партијска поткусуривања“ каже председник Општинског одбора Покрета за Преокрет у Врбасу Ђорђе Пиварски.

Scroll to Top