Делегација опозиције предала захтеве руководству РТС

Делегацију опозиције предводио је Председник преокрета Јанко Веселиновић.

Делегација опозиционих странака и покрета данас је од челника Радио-телевизије Србије затражила објективно информисање и равноправну заступљеност опозиције у информативном програму јавног сервиса. На састанку са директором РТС Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником Информативног програма Ненадом Љ. Стефановићем, представници Покрета за преокрет, Демократске странке, Нове странке, Социјалдемократске странке, Народног покрета Србије, Левице Србије и самостални посланик Ђорђе Вукадиновић скренули су пажњу на медијски дисбаланс који фаворизовањем актуелног режима од грађана сакрива мишљења опозиционих странака.

opozicija-predaje-zahtev-rts-2Лидер Покрета за Преокрет Јанко Веселиновић истакао је да је слобода медија кључни предуслов за слободне изборе, те да равноправни медијски третман не треба да се ограничи само на период изборног процеса, већ и на време пре и после њега.

– Тражимо да се представницима опозиције омогући објективно и адекватно представљање њихових ставова у информативним програмима. Поред тога, тражимо да јавни сервиси (РТС и РТВ) најмање једном недељно организују дебате у којима би учествовали и представници опозиције, а не само власт и њени директни и индиректни подржаваоци. Уколико РТС и РТВ у року од 30 дана не прихвате овај захтев, који је у складу са законом и јавним интересом, као и у складу са законитим распологањем јавним добром, тражимо хитне оставке главних и одговорних уредника информативног програма РТС-а и РТВ-а – рекао је Веселиновић саопштавајући челницима РТС захтеве опозиције договорене на претходном састанку.

Веселиновић је оценио да се РТС промовисањем једне странке и једне личности претворила у пропагандни сервис Александра Вучића који „у емисије долази кад му падне на памет, омаловажава водитељке, али и све грађане који, директно или индиректно, финансирају јавни сервис, а тиме и своје право да буду објективно информисани. Позивајући се на извештај ОЕБС о медијима током изборног процеса, Веселиновић је закључио да изнети подаци недвосмислено потврђују неједнаку медијску заступљеност политичких актера. Уколико се таква пракса настави, навео је он, то значи да РТС свесно саучествује у режимском гушењу медијских слобода.

opozicija-predaje-zahtev-rts-1Посланик Демократске странке Радослав Милојичић истакао је да неравномерно покривање политичке реалности од стране РТС потврђује и чињеница да новоизабрани председник ДС већ три месеца, откако је изабран, није добио ни секунду телевизијског времена да представи свој програм. Да је такав третман лидера опозиционих странака устаљен, потврдио је и генерални секретар Нове странке Александар Станковић. Јавни сервис би требало да буде сервис свих грађана, истакли су они и додали да то захтева представљање мишљења и оне мањинске Србије, а не само оне које оличава владајући режим. Притом, додао је портпарол СДС Константин Самофалов, једнаки медијски третман треба да буде свакодневна пракса Јавног сервиса, а не резервисана само за изборни процес. „Једнака заступљеност изборних листи окончана је моментом проглашења изборне ћутње, дакле 48 сати пре избора“, навео је он.

opozicija-predaje-zahtev-rts-3Посланик Народног покрета Србије Мирослав Алексић сложио се да сви грађани Србије имају право да на медијском сервису, који финансирају, чују мишљења својих представника, били они владајућа већина или опозициона мањина. Одговарајући на примедбу челника РТС да дебатне емисије које се емитују јесу форма сучељавања различитих мишљења, Алексић је истакао да „дебате нема уколико су гости сви до једног они који директно или индиректно чине владајућу већину, а што јесте устаљена пракса“.

Самостални посланик Ђорђе Вукадиновић оценио је да постојећа медијска реалност осликава политичку реалност, али и изразио сумњу да политичка реалност јесте последица медијског дисбаланса. Говорећи о конкретним предлозима које би РТС могла да примени у циљу равномернијег информисања, Вукадиновић је навео организовање серије појединачних разговора са представницима свих политичких странака. Такође је казао да опозиционарима треба дати простор и у јутарњим и програмима забавног карактера, који се за сада бесомучно користе за промоцију владајуће већине.

Scroll to Top