Састанак опозиционих странака и покрета на коме ће се разговарати о стварању услова за поштене изборе биће одржан у петак, 04.11. у 12 часова, у просторијама Покрета за преокрет у Београду (адреса: Нушићева 6, 4. спрат).

Састанку ће присуствовати странке и покрети, као и политички субјекти који не подржавају (ни директно ни индиректно) актуелни режим, који на најгрубљи начин онемогућава спровођење поштених избора, и посредством државних органа и правосудног система заташкава незаконитости из претходних изборних процеса.

Циљ састанка је да се унутар опозиције постигне договор о захтевима за стварање фер услова за председничке изборе и локалне изборе који се у појединим локалним самоуправама одржавају наредне године. Једнако важна тема састанка треба да буде заједнички став опозиције у вези са претходним недемократским изборима.

Учесници састанка сагласни су у вези са чињеницом да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани. Претходне парламентарне, покрајинске и локалне иброре  карактерисало је драстично угрожавање слободе воље кроз куповину гласова, застрашивање, уцене, прекрајање изборне воље, што је довело до протеста опозиције 30.04.2016. Након тога актуелна власт, формирана на темељу нерегуларних избора, није учинила ништа на истраживању неправилности.

„Крајње је време да се у Србији створе нормални услови за одржавање наредних председничких избора и да се испитају нерегуларности са претходних избора. То је једноставно цивилизацијско достигнуће око којег се у уређеним земљама  не дискутује. Будући да у Србији  они на власти и они око власти газе ову елементарну демократску тековину, намеравамо да се на сутрашњем састанку опозиције, договоримо о начинима деловања и моделима демократских акција, како би се  изборили за то да победи онај  кога грађани  изаберу, а не онај ко купи гласове, уцени, запрети или фалсификује изборни материјал. Јединство, по овом питању, је кључно без обзира на идеолошке и друге разлике учесника састанка“  оцењује Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет који је домаћин сутрашњег састанка.