Градски одбор Покрета за преокрет у Новом  Саду упозорава да се у том граду налазе чак  53 радиоактивна громобрана, који могу представљати озбиљну опасност по здравље људи. Уклањање громобрана је обустављено још 2009.године, а садашња градска власт за четири године није предузела ништа на том плану. Покрет за преокрет инсистира да се утврди одговорност за то што радиоактивни громобрани нису уклоњени, иако је била законска обавеза да се они замене здравствено безопасним. Колику опасност представљају ови громобрани говори чињеница да је њихово зрачење 100 пута јаче и опасније од осиромашеног уранијума који је НАТО користио приликом бомбардовања Србије. Нови Сад је град са високом стопом малигних оболења и нужно је да се учини све што је могуће да се потенцијални ризици уклоне.

Чак 38 радиоактивних громобрана налази на пословним и привредним објектима, а само у непосредној близини „Бетаније“ налазе се три. Угрожено је и обданиште „Радосног детињства“ на Новом насељу, које је окружено са 5 радиоактивних „кишобрана“, али и 6 школа, неки факултети, месне заједнице и др.  На 12 стамбених објеката још нису демонтирани радиоактивни громобрани.

Осим одговорности, ГО Покрета за преокрет за Нови Сад тражи да се кроз наредни градски буџет предвиде средства за хитно уклањање свих радиоактивних громобрана у Новом Саду. Подсећамо да је то обавеза према „Закону о заштити од јонизујућег зрачења“.

„Здравље грађана требало би да буде на првом месту свакој градској власти. Можда Новом Саду треба „Дино парк“ или клупа на Рибљој пијаци која кошта два милиона динара али здравље наших суграђана и наше деце треба да је приоритет. Иако немамо разумевање за огромне репрезентације неких јавних предузећа у претходном мандату оне би биле мање непримерене да је градска власт решила проблем једног од потенцијалних убица које вребају са новосадских кровова“-истиче Миодраг Протић, председник ГО Покрета за преокрет Нови Сад.

Градски одбор Покрета за преокрет жели да о овој теми  разговара са свим политичким субјектима у граду –  са странкама опозиције, али и странкама власти. Упутићемо позив свим одборницима у градској скупштини да траже решавање овог проблема. Посебно писмо упутићемо градоначелнику Новог Сада.