Градски одбор Покрета за ПРЕОКРЕТ  од понедељка ће интензивирати  акцију прикупљања потиса против високих цена и најављеног  поскупљења комуналних услуга у Београду. До сада је прикупљено преко 7.000 потписа. Интензивирањем  акције започеће са прикупљање потписа  на јавним местима у Београду, а већ идуће недеље потписи ће се прикупљати  у Кнез Михаиловој улици.  Акција се  реализује у сарадњи са Грађанском акцијом „Незадовољни Београђани“.

Потписи са петицијом којом се захтева преиспитавање високих цена комуналних услуга и одустанак од повећања цена  биће предани одборницима Скупштине  Београда.

Изричит је став Градског одбора да цене комуналних услуга морају да се смање, а не да расту. Не само што је платежна могућност Београђана на веома ниском нивоу већ су нерационалност и страначки аматеризам довели до тога да се  кроз цене комуналних услуга плаћају сви нерационални трошкови.

„Грађани Београда су забринути да ли ће моћи да плаћају рачуне „Инфостана“ у наредном периоду. Кроз разговор са њима уверили смо се да већина наших суграђана, са малим платама, пензионери и незапослени већ сада имају велика дуговања и да им прети извршење, уз високе трошкове тог поступка. Једноставно многи од њих су пред банкротом. За разлику од грађана градска власт се не осврће на наше апеле. Да не говоримо о недавном поскупљењу струје, а најављена су и нова поскупљења, док је већини запослених и пензионера плата недовољне за храну и за лекове, ако су им потребни “ – истиче Владимир Миладиновић, председник ИО ГО Покрета за преокрет Београд.

Градски одбор Покрета за ПРЕОКРЕТ Београд оцењује да су цене комуналних услуга нетранспарентне и да је већина тих цена формирана мимо закона. Иако је основно правило да се услуге и роба наплаћују по количини већина комуналних услуга формирана је паушално и не зависи од потрошње већ од унапред задатих параметара. То се посебно односи на цене грејања, које се формирају мимо Закона о енергетици, али и рачуна за  воду која често не зависи од  потрошње.