Покрет за ПРЕОКРЕТ најоштрије осуђује  сада већ отворену политику ратног хушкања и звецкања оружјем у региону и подсећа да је вербална агресија не тако давно била увод у крвопролиће од ког се Балкан још није опоравио

Очигледно је да су широм региона на власти политичари неспособни да одговоре на стварне потребе грађана, па се у недостатку способности да решавају проблеме опредељују за испробану и врло опасну тактику подизања тензија.

Што се тиче политике власти у Србији, чињеница је да су драматично нарушени односи са свим суседима. Протеклих месеци актуелна је била криза у односима са Хрватском док је сада тежиште дипломатског заоштравања пребачено на БиХ. Ипак, порука која се  шаље прекодринским Србима  није сасвим јасна, па се стиче  утисак да се власт у Србији поиграва њиховом судбином.

„На сцени су исте политике и исти људи па је оправдана бојазан од поновљених сценарија на овим просторима. Ужасавајућа је лакоћа с којом се овде говори о спремности на рат, нарочито што они који рат помињу намеравају да у њега шаљу туђу децу. Надам се да ће се локалне силеџије уразумити и/ли да народ овога пута неће пристати на улогу статисте у њиховим морбидним диловима. Ране из претходних ратова су још увек свеже али нажалост на свим странама има и оних који су за рат увек спремни“ каже председник Покрета за преокрет проф.др Јанко Веселиновић.

Покрет за преокрет упозорава да су се неки медији врло лако препустили ратним играма и ставили у службу подгревања већ и сувише наелектрисане атмосфере.