Покрет за преокрет оцењује да је данашње најављено  потписивање декларације између Александра Вучића и председнице Републике Хрватске, Колинде Грабар Китаровић још једно грубо кршење Устава и закона Републике Србије. Александар Вучић нема уставна и законска овлашћења за потписивање било каквих међудржавних докумената. Нарочито је забрињавајућа чињеница да ће се на дневном реду њиховог састанка наћи и питање спољних граница Републике Србије. Нико нема право да о границама Србије преговара, нити да било шта потписује без јасних овлашћења у Уставу и на основу њега донетих закона.

  • Према Уставу Републике Србије (чл128. став 4.) „Влада којој је престао мандат може да врши само послове одређене законом, до избора нове Владе“.
  •  Са друге стране, према члану 129. Устава мандатар за састав нове Владе има само једно овлашћење: „Кандидат за за председника Владе Народној скупштини износи програм Владе и предлаже њен састав“.
  •  Према Закону о влади (чл. 17.) „Влада којој је престао мандат може вршити само текуће послове и не може предлагати Народној скупштини законе и друге опште акте нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.“

Покрет за преокрет ће тражити од Уставног суда оцену уставности свих аката које је Влада Републике Србије и мандатар за састав нове Владе потписао, мимо Устава и закона. Уколико је Србија правна држава нити једна личност не може бити изнад Устава и закона које сви, без изузетка,  морају да поштују.

„Покрет за прокерет не спори потребу разрешавања бројних отворених питања између Србије и Хрватске. Свакако су важна питања повратка избеглица, повратка њихове имовине, као и поштивање права мањина и друга отворена питања. Није спорно да то раде наследници Фрање Туђмана и Војислава Шешеља, али они то морају да раде на основу Устава и закона и транспарентно. Недопустиво је да било ко у име Србије преговара и потписује било каква документа, нарочито када се ради о њеним границама“ – истиче председник Покрета за преокрет проф. др Јанко Веселиновић.