РТС: Покрет за преокрет: Довољно доказа да ће избори бити нерегуларни

Извор: РТС

Покрет за преокрет оценио је да све присутнија пракса куповине гласова и нелегалности у поступку кандидовања и прикупљања потписа указују да ће предстојећи локални, покрајински и парламентарни избори бити нерегуларни.

Како се наводи у саопштењу, искључиву одговорност за “озбиљну криминализацију избора у поступку кандидовања има актуелна власт која је легализовала куповину гласова тако што је оне који су то радили, уместо кажњавања наградила коалицијама са Српском напредном странком”.

Карактеристика овог поступка кандидовања и предаје листа је у чињеници да поједине изборне комисије и на државном и на локалним нивоима дискреционо дају процену која листа треба да учествује на изборима а која не. Без ваљаних разлога неке изборне комисије одбијају проглашење изборних листа и онемогућавају политичке противнике да на њима учествују“, казао је председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

Он је оценио да таква пракса представља “звоно за узбуну свима” као и да податке о нерегуларности изборног поступка треба да имају ОЕБС, Савет Европе и “сви други међународни чиниоци који би требало да воде рачуна о поштеним изборима”.

Покрет за преокрет је позвао све коалиционе партије да заузму јединствен став по тим питањима и изразио спремност да организује хитан састанак на ту тему.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2534/izbori-2016/2279626/pokret-za-preokret-dovoljno-dokaza-da-ce-izbori-biti-neregularni.html

Scroll to Top