У НОВОМ САДУ НЕМА УСЛОВА ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ТРАЖИ ОСТАВКЕ И ОБАВЕШТАВА ОЕБС И САВЕТ ЕВРОПЕ

 

      Градски одбор Покрета за преокрет донео је одлуку да не учествује на изборима за Скупштину Новог Сада јер не постоје ни минимални услови за поштене изборе. Градски одбор тражи од начелника новосадске полиције да поднесе оставку, као и разрешење судија и тужилаца који заташкавају процесе за куповину гласова који су у току, а који се воде поводом  куповине гласова на претходним локалним изборима у Новом Саду. У образложењу одлуке Градског одбора Преокрета наводи се десет разлога који обесмишљавају локалне изборе јер су се они претворили у трговину гласовима. Први разлог је у чињеници што је постојећа градска власт у Новом Саду састављена од политичких групација које су куповале или докупљивале гласове  на претходним изборима. ТАква власт не може ни да организује поштене изборе.  Ових дана трогодишња судска фарса у том процесу је настављена.  Са тако купљеним гласовима те групације запоселе су јавни сектор и одатле црпе новац за куповину гласова на овим изборима. Није зато чудо што камиони новосадске „Чистоће“ на 100 км троше 1.300 литара горива. Трећи разлог је што се над радницима јавних предузећа, домова здравља, запосленима у школама врши притисак и насиље и ограничава се слобода избора, као темељног уставног права. Онима који не прихватају диктат прети се отказом, а на исти начин за „донетих“ 30 гласова обећава се посао у тим предузећима. Четврти разлог је у чињеници да поједине политичке групације већ своде рачуне на 15.000 купљених гласова за ове изборе, док друге те рачунице тек завршавају. Пети разлог је у чињеници што у приградским местима већ више недеља постоје дистрибутивни центри за поделу изборних пакета којима се у натури купују гласови. Неки од њих налазе се и у продајним објектима појединих страначких активиста. Шести разлог је у чињеници да се гласови у Новом Саду купују готово на свим местима (од пијаца, угоститељских објеката, па чак и у оквиру универзитетског кампуса). Као посебан разлог Градски одбор Покрета за преокрет наводи да је куповина гласова у Новом Саду континуирана, траје годово четири године и она је институционализована кроз градску управу, јавна предузећа, а са друге стране постоји јасна подршка полиције, тужилаштва и судства кроз нечињење.  Купци гласова се на тај начин Новосађанима смеју у лице. Као последњи разлог наводи се чињеница да  ово политичко дивљаштво подржавају високи функционери највеће странке у Србији. И они имају своје експозитуре, јасне принципе уцена или „награда“ за бизнисмене и оне који могу да обезбеде више од 300 гласова. Најновија потврда нуђења 100 евра у животним намирницама за гласове на локалним изборима у Новом Саду члановима ратних ветеранских организација,  „за глас за СНС“, како се каже у њиховим јавним изјавама,  понижава достојанство и тих људи и потврђује Преокрет у опредељењју да ово мора да се заустави.    Иако је куповина гласова  позната целом Новом Саду, а добрим делом и јавности Србије полиција, медији о томе извештавају готово свакодневно полиција,  тужилаштво и суд ћуте.

Поводом одлуке Градског одбора Покрета за преокрет Нови Сад изјаву је дао проф. др Јанко Веселиновић председник Преокрета.

„ У потпуности подржавам одлуку новосадског одбора Преокрета. Политичко дивљаштво у Новом Саду мора да се заустави. Потребно је увести привремене мере у град и установити вишестраначку привремену управу која би обезбедила услове за поштене изборе. До тада морају да се процесуирају сви који су учествовали у изборним крађама на претходним изборима и они који учествују у  куповине гласова на овим изборима. Овај  новосадски „патент“ захвата и остале делове Србије. Ако уништимо поштене изборе уништили смо државу и демократију. То мора да се заустави. Ову тему смо покретали на националном нивоу на састанку свих опозиционих странака и покрета. Тражили смо разговор са Вучићем. Није га било. Ово што се догађа и шта ће се можда дешавати на изборима на вишим нивоима представља звоно за узбуну свима. О овоме ћемо обавестити ОЕБС, Савет Европе и све друге међународне чиниоце који би требали да воде рачуна о поштеним изборима. Другим политичким субјектима препуштамо одлуку по овом питању, а грађане позивамо на подршку“

 

Scroll to Top