ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ЈЕДИНИ УЗ ЗАДУЖЕНЕ У ШВАЈЦАРЦИМА

Ево ко је једини стао уз задужене у швајцарским францима…

Грађани који имају стамбене кредите индексиране у швајцарским францима не могу да пронађу заједничко решење с банкама којима су дужни, јер држава није стала из својих грађана, већ иза монополиста који годинама на велико краду задужене у швајцарким францима.

Током предходне, али и почетком ове године “Ефектива” је организовала низ протеста како би указали на неправду која је свим задуженима у овој валути нанета.

Нове акције и протести су тек на помолу, а минулог викенда у више градова грађани у Србији блокирали су рад банака, и то тако што су на шалтерима уплаћивали стотинак уплатница по динар.

Из Ефективе поручују да неће откривати за јавност где намеравају да направе следећу блокаду, да се у банкама не би организовали и тако онемогућили протест.

Како наводе у банкама не треба да знају када и где ће напасти. То треба да буде изненађење, јер на тај начин блокирају рад банке.

милорад-мандиц-манда-кредит-свајцарци-фото-схуттерстоцк-1428091214-634009

У Новом Саду су почели за викенд од експозитуре Рајфајзен банке на Булевару ослобођења.

Проблеми задужених у „швајцарцима” су познати јавности, као и њихов главни захтев: да им се дуг конвертује у евро на дан исплате кредита и тако смање и обавезе и рате.

Помоћ очекују од банака, НБС-а, Министарства финансија, Владе и Удружења банка. Олкашице су нуђене, али тај кључни захтев је заобиђен.

У исчекивању да се њихови проблеми реше, многи задужени су у међувремену остали без посла, некима је смањена плата, неки су се развели или остали удовци/удовице, па им је сада много теже да плаћају нешто што су већтроструко платили. Многима су већ стигле претње, да ће им станови бити продати на лицитацији.

И док је проблем решен у Хрватској, Македонији и Мађарској, дужници у Србији могу само да се надају и очекују конверзију у евро на дан уплате па да им се и све друге обавезе поравнају у складу с тим.

Иако је сада сасвим извесно да ће бити распирани избори, ни опозиција, као ни власт не предузима ништа у вези са проблемима који муће дужнике.

Једини који су стали у одбрану дужника јесте Покрет за ПРЕОКРЕТ на челу са проф. др Јанком Веселиновићем, који је поднео је Скупштини Србије предлог закона о конверзији кредита у швајцарским францима у евро, којим би се, како наводе, олакшао положај корисника тих кредита.

Преокрет је предложио и измене Закона о корисницима финансијских услуга, којим би се заштитили и корисници кредита индексираних у другим валутама, али и корисници других банкарских услуга.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да је недопустиво да у Србији банкарски монополи диктирају однос државе према корисницима кредита, а банке зеленашким каматама и другим механизмима пљачкају грађане.

28. ЈАНУАР. 2016

ЉИЉАНА МИЛОВАНОВИЋ

Scroll to Top